Menu

Pressemeddelelse fra DIF: FC THY Piger vinder Danskernes Idrætspris 2017

image

Naboklubberne er ikke rivaler, men nære samarbejdspartnere, der er med til at styrke den enkelte forenings arbejde med både bredde og elite. Det er kort fortalt, hvad vinderen af Danskernes Idrætspris 2017, FC Thy Piger, handler om. Bag initiativet står Nors BK, Thisted FC, Koldby/Hørdum IF, Frøstrup Hannæs IF og IF Nordthy.
Det er første gang, at prisen lander i Jylland, men det er andet år i træk, at vinderinitiativet er fodboldbaseret. Sidste år vandt FC Prostata fra København. 

Med prisen, der blev overrakt til DR’s show SPORT 2017, modtager FC Thy Piger 100.000 kr. Danskernes Idrætspris blev præsenteret af e-Boks i samarbejde med DIF og DR P4.

Ideen bag FC Thy Piger opstod, da nogle personer syntes, at det var på tide at gøre noget for pigefodbolden i Thy - både for bredden og eliten. Udfordringen var, at der var for få piger i alle fem klubber. Løsningen var et større lokalt fællesskab og aktivitetsniveau omkring pigefodbolden. Der arrangeres nu fælles teknik- og kompetenceforløb udover den træning, pigerne i forvejen har i deres ’moderklubber’.

De fem klubber har nu et stærkt samarbejde og har alle fået medlemsfremgang. Initiativet har i praksis ’reddet’ pigefodbolden i denne del af Danmark, som er et af de mere tyndtbefolkede områder, og hvor der er 45 km mellem Frøstrup i nord til Hørdum i syd.

”Inden finalen, syntes vi, at vi med den store medieomtale allerede havde vundet. Det har været langt mere, end vi havde turdet håbe på. Og nu står vi så med prisen. Det er jo helt vildt,” siger Heidi Gravesen, der både er holdleder i FC Thy Piger og sidder i fællesskabets samarbejdsudvalg. 

Sammen med sportschef, Jannik Riis, og den 15-årige spiller, Emma Møller, modtog Heidi Graversen Danskernes Idrætspris på scenen i JYSKE BANK Boxen i Herning. 

På live-tv takkede Heidi Graversen spillere og trænere i de fem klubber foruden Thisted Kommune og sponsorer for at tro på ideen med det tætte samarbejde.

”Vi er jo ikke i København, hvor man måske nok har lidt lettere ved at få folk med på skøre ideer. Her i Vestjylland er vores initiativ derfor lidt af en revolution,” uddyber Heidi Graversen.

Susanne Søndahl Wolff, kommunikationsdirektør i e-Boks, og Niels Nygaard, formand for DIF, præsenterede de tre nominerede, og de to OL-medaljevindere fra Rio, sejleren Anne-Marie Rindom og bryderen Mark O. Madsen, offentliggjorde vinderen.

”Når vi i aften fejrer de danske topatleter, bør vores hyldest også gå til de lokale idrætsforeninger, for det er her, vejen til medaljerne bliver lagt. Men foreningerne er ikke bare konkurrence og elite. Idrætsforeninger er også motion, sundhed og hygge. Og vi kan være med alle sammen uanset køn, alder og overbevisning. Foreningsidrætten inkluderer alle og skaber dermed den sammenhængskraft som er så værdifuld i vores samfund. Derfor er vi i e-Boks meget stolte af, sammen med Danmarks Idrætsforbund og DR P4, at stå bag Danskernes Idrætspris – en pris der hylder foreningsidrætten i Danmark,” siger Susanne Søndahl Wolff.

Når FC Thy Piger endte som vinder af den prestigefyldte pris, skyldes det i høj grad de perspektiver, der ligger i initiativet. Det forklarer DIF's formand, Niels Nygaard: 

”Samarbejdet i Thy er et meget spændende initiativ, fordi det viser, at der er en vej ud af de udfordringer som mange små foreninger oplever i disse år: foreningerne i nabobyen skal ses som en samarbejdspartner og ikke en rival. Det kræver et opgør med mange års vanetænkning, men de fem klubber, der nu udgør FC Thy Piger, har vist, at det kan lade sig gøre. Det er et stærkt signal at sende til hele idrætsdanmark. Derudover må jeg sige, at jeg er meget imponeret over de resultater, som samarbejdet har udmøntet sig i med flere medlemmer og et højere sportsligt niveau.”

I alt var der indstillet 229 forskellige idrætsinitiativer til Danskernes Idrætspris 2017, og i alt deltog 14.267 danskere i afstemningerne i de otte P4-regioner.

”50 procent flere end sidste år har været inde og stemme på deres regionale favorit til Danskernes Idrætspris,” fortæller Susanne Søndahl Wolff. 

”Den fremgang er vi naturligvis godt tilfredse med. Den skyldes sikkert, at danskerne fortsat er meget engageret i deres lokale idrætsforeninger, og at der har været mange virkelig gode initiativer fra hele landet i spil til at få Danskernes Idrætspris.”

”Og tillykke fra e-Boks til FC Thy Piger. Kvindefodbolden har virkelig været i fokus i 2017, og det glæder mig, at der også sker en masse på den front rundt omkring i landets ungdomsafdelinger. Initiativet med FC Thy Piger viser, at foreningsidrætten godt kan finde en vej ud af de udfordringer, som man kan stå med. Det lover godt for fremtiden,” slutter Susanne Søndahl Wolff.

Om vinderen af Danskernes Idrætspris, FC Thy Piger – indstillet i P4 Midt- og Vestjylland:
Idrætsinitiativet i Thy består af et unikt ligeværdigt samarbejde mellem fem gamle rivaliserende klubber: Frøstrup Hannæs IF, IF Nordthy, Nors BK, Koldby-Hørdum IF og Thisted FC. Samarbejdet betyder, at piger kan fortsætte med at spille fodbold, selvom de bor ude i et lokalsamfund, hvor der ikke er så mange spillere. Og pigerne får mulighed for at spille fodbold på et højere niveau, end de ellers havde mulighed for. Som en konsekvens er janteloven sat ud af funktion - pigerne må gerne være dygtige til fodbold. Hos FC Thy Piger træner pigerne i rotation mellem alle fem klubber. Dertil kommer, at pigerne træner og spiller kampe lige meget i alle klubber. På den måde føler pigerne nu, at deres hjemmebane er hos alle fem klubber.
Hos FC Thy Piger – hvor der er 45 km mellem Frøstrup i nord til Hørdum i syd – vokser antallet af medlemmer, og samarbejdet har i praksis ’reddet’ pigefodbolden i Thy.


Om de to øvrige finalister:

Lykkeliga – indstillet i P4 Nordjylland
Idrætsinitiativet fra Aalborg handler om at give udviklingshæmmede børn og unge mulighed for at dyrke håndbold i en forening. Initiativtager er Rikke Nielsen, der er tidligere landsholdsspiller. Hun insisterede på, at hendes datter med Downs syndrom skulle have mulighed for at spille håndbold og startede Lykkeliga op, hvor mange børn og unge nu træner og spiller kampe mod andre tilsvarende hold i Lykkeligaen. Det giver lykkeliga-spillerne kæmpe oplevelser og livsglæde.
For både forældre og børn er Lykkeliga et unikt fællesskab, der rækker ud over selve håndbolden på halgulvet.

Aktive familier i Hørning - indstillet i P4 Østjylland
Aktive familier i Hørning er en del af Hørning Puls. I det idrætsinitiativ er der fokus på den travle børnefamilie. Her kan store som små bevæge sig og lege med deres forældre. På den måde kombineres motion og kvalitetstid med børnene.
Blandt aktiviteterne er skattejagt, udefitness, forhindringsbane, cykellege, orienteringsløb, Pokémon Go, geocaching. Der er aktiviteter for børn og voksne, og der er garanti for at både børn og voksne får sved på panden.
Indendørs har flere og flere fundet vej til gymnastiksalen, hvor man kan få 1,5 time fyldt med fællesopvarmning og max gas på redskaberne bagefter. En søndagscafé med kaffe, kage/boller og saftevand sørger for, at der også er plads til hygge i pauserne.

Læs mere på www.danskernesidrætspris.dk

For mere information, kontakt:
Susanne Søndahl Wolff, kommunikationsdirektør i e-Boks 
ssw@e-boks.dk, mobil: 23 82 13 14.

Torben Lollike, kommunikationskonsulent i DIF 
tolo@dif.dk, mobil: 20 40 98 89.


Om e-Boks 
5 mio. danskere modtager hvert år post i e-Boks – den digitale postboks, som er tilgængelig fra en hvilken som helst computer eller smartphone over hele verden. Herudover er der yderligere 7 mio. borgere, der modtager posten digital i resten af Norden og andre lande. I 2016 blev 368 mio. dokumenter leveret via e-Boks. Blandt afsenderne er alle danske banker, alle landets kommuner og statslige styrelser, ATP, en række realkreditinstitutter, forsikringsselskaber, energiselskaber, fagforeninger og teleselskaber samt arbejdsgivere, som sender lønsedler til deres medarbejdere. e-Boks er ligeligt ejet at Nets og PostNord.
Læs mere på www.e-boks.com

Luk